An APT tax with an ecological twist

Steve Besbrugge
Senna Finances
Published in
3 min readJan 15, 2018

--

Preface

Laatst las ik een artikel waarbij werd gesteld dat zogenaamde eco-minded mensen — die zich onderscheiden met hun energiezuinige woningen, stadsmoestuintjes, bakfietsen of nog vegetarisch/veganistisch dieet helemaal niet zo ecopositief blijken te zijn. Hun positieve bijdragen vergaan helemaal in het niets tegenover hetgeen iedere alternatieveling wel in zich heeft … het ondernemen van verre trips om de wereld ontdekken of nog het verorberen van avocado’s als ware het snoepjes. De ecologische impact van deze vliegreizen en het nuttigen van zulke geïmporteerde goederen is excessief negatief voor de luchtverontreiniging. Ook een digital nomad mag dan wel hip zijn, goed voor het milieu is het concept allerminst.

Welke (dis-)incentive zou ons hierbij terug op het rechte pad kunnen brengen ? That’s right, good old taxation !

Automated Payment Transaction tax

Reeds in voorgaande blogposts heb ik de tekortkomingen van de huidige inkomstenbelastingen benadrukt, zie o.a. :

Maar no more … dankzij de APT !

Het gaat hier om een bronbelasting waarbij deze taks onmiddellijk wordt ingehouden mits het uitvoeren van een bancaire transactie (impliceert het verdwijnen van cash & crypto currency, hierover meer info in mijn onderstaande final thoughts). Waarbij het grote voordeel t.o.v. de BTW* verbruiksbelasting erin bestaat dat men op heden verrichtingen die onder de radar blijven wel aan een taks onderwerpen. Zulke transacties zullen dan niet langer (onterecht) onbelast blijven aangezien deze ook een invloed hebben op de economie net als de overige belaste bewegingen, ik spreek hier dan over voornamelijk :

  • verrichtingen tussen verbonden- /zustervennootschappen
  • de onoverzichtelijke en gigantische hedging transacties**
  • de financiële revolving schuldenberg
  • flash trading***

With an ecological twist

O.a. digital nomads nopen ons de nationale belastingen te herzien en in te zetten op een globale op energieconsumptie gebaseerde verbruiksbelasting.

Een verbruiksbelasting kan dus een oplossing bieden voor overconsumptie (obesitas tegenwerken) en lange ketting consumptie (luchtverontreiniging tegenwerken). In tegenstelling tot de alom gekende BTW, zou deze belasting rekening houden met de ecologische- en gezondheidsimpact van de desbetreffende uitgave en bepaald gedrag alzo afstraffen.

Als voorbeeld hierbij de rekening en de afweging van je APT belastingdruk bij je volgende reis :

  • verplaatsing via trein, bus >< vliegtuig, cruiseschip
  • verkenning van de stad via fiets >< hop-on hop-off bus
  • lokaal visgerecht >< geïmporteerde kreeft
  • lokaal bier >< geïmporteerd bier
  • lokaal ambachtelijk geschenk >< shirt van de plaatselijke club geïmporteerd en gemaakt in een sweatshop

Als Amazon Go erin slaagt om je boodschappen te koppelen aan je bankrekening, waarom je ecologische voetafdruk/verbruik dan niet koppelen aan je belastingaanslag …

Dit zou pas een echte stap betekenen in het verleggen van de belastingdruk naar je werkelijke ecologische voetafdruk en niet een zoveelste onopvallende milieubelasting uitmaken … zoals er bestaan : de “latte levy” in GB, de suikertaks, de dieseltaks, … Allemaal taksen waarvan het effect echt niets uitmaakt in het geheel der dingen.

Final thoughts

De overheid kan hierbij rekenen op een onmiddellijke incasso via de inhoudingen van de diverse erkende financiële instellingen en dat lijkt mij te aantrekkelijk voor een overheid om deze APT niet te overwegen. Het leidt aldus geen twijfel dat de samenleving rekening zal moeten houden met verbruiksbelastingen à la APT en overheden hierop zullen inzetten.

Zulke real-time belastinginningen ogen namelijk veel aantrekkelijker dan de administratief zware en onoverzichtelijke internationale inning van de diverse inkomstenbelastingen. Dit noopt mij ook tot denken aangaande de toekomst van cryptomunten zoals Bitcoin. Deze staan zulke faire en doorzichtige belastingen voor overheden nu eenmaal in de weg. Van cash zal er tegen dan trouwens nog nauwelijks sprake zijn, behoudens je bereid bent een bepaalde premium (impliciete belasting) te betalen voor het gebruik van papieren betaalmiddelen o.b.v. de gemiddelde cash loop**** van een bankbiljet. Ik verwijs hierbij ook met plezier naar het uitstekende boek van econoom Kenneth Rogoff : “The curse of cash”.

Footnotes

*Belasting over de Toegevoegde Waarde.

**de lang verwachte en veelbesproken Tobin taks op bankverrichtingen zou hier dus onder ressorteren.

***het verhandelen van transacties op de beurs zonder enige “menselijke” tussenkomst.

****het aantal maal dat een bankbiljet wordt gebruikt in het betaalverkeer vanaf de uitkering door de bank tot de terugname door de bank.

--

--

Playing at the intersection of bookkeeping | tax advising | entrepreneuring | blogging | Brussels based @SennaFinances.be